Pościel i firanki do domu – jak dobrać?

Pościel i firanki do domu – jak dobrać?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Dobór firanek oraz pościeli powinien opierać się na określonych parametrach. Najgorsze, co możemy zrobić, to wybierać „na oko”. Niedopasowany produkt będzie odstawał od reszty wnętrza, zaburzając jego proporcje. Poza tym, istotne jest też i samo pomieszczenie, jego rozmiar i kompozycja mebli. Inne firanki zastosujemy w salonie, łazience czy kuchni, co do pościeli, ta też powinna różnić się od tej użytej w naszej prywatnej sypialni i w pokoju gościnnym.

Jakie właściwości są najważniejsze?

Idealna firanka do domu powinna naturalne wpasowywać się w daną aranżację wnętrza. Nie zapominajmy też o precyzyjnym zmierzeniu okna – im ono mniejsze, tym produkty muszą być bardziej stonowane i mniejsze. Przy większych oknach mamy szerszą swobodę i nie musimy obawiać się, iż bardziej dekoracyjne formy przytłoczą widok zewnętrzny. Struktura firanek jest ich kolejną istotną właściwością. Jeśli zależy nam na stałym i wyraźnym dopływie słońca do pomieszczenia, pozostańmy przy materiałach lżejszych i przejrzystych. Ciekawym rozwiązaniem jest postawienie na firany gotowe. Przygotowane do zawieszenia pozwolą na ich szybkie i wygodne umieszczenie nad oknami oraz zdjęcie ich i wymianę na inny wzór.

Przechodząc do pościeli, ta musi być dokładnie dopasowana do wielkości łóżka. Najważniejsze w jej przypadku będą wymiary określające szerokość i długość materaca. Co do materiałów użytych do produkcji – tutaj mamy już większą swobodę. Niemniej jednak, każdy z nich inaczej utrzymuje ciepło i sprawdza się w innej porze roku. Na okres wiosenny polecana jest pościel satynowa. Delikatna w dotyku, przewiewna i o małej wadze świetnie sprawdzi się podczas cieplejszych wieczorów. Pamiętajmy też, aby w trakcie zakupu sprawdzić jakość użytych do produkcji składników. Im będą one lepsze, tym pościel bardzie żywotna.

 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*