W okresie wiosennym i letnim mnóstwo mieszkańców naszego kraju uwielbia biesiadować na świeżym powietrzu przy grillu. Urządzenie to pozwala bowiem na przygotowanie rozmaitych potraw wyróżniających się wyjątkowym smakiem oraz aromatem (kiełbaski, steki, ryby, warzywa, sery, kaszanka itp.). Godny polecenia jest zwłaszcza nowoczesny model gazowy. Wynika to z faktu, że charakteryzuje się łatwą obsługą, niezawodnym działaniem (niezależnie od warunków pogodowych) oraz ponadprzeciętną wytrzymałością.
Podstawową cechą dobrego grilla gazowego jest bez wątpienia obudowa wykonana z solidnego i wystarczająco grubego metalu – np. stali nierdzewnej. Dzięki temu konstrukcja odznacza się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne i niekorzystne czynniki atmosferyczne, co przekłada się bezpośrednio na jej wieloletnie użytkowanie (i przy okazji oszczędność pieniędzy). Drugi istotny wyróżnik to piekarnik zbudowany w całości z odlewu aluminiowego, który zagwarantuje nam stabilną temperaturę podczas przyrządzania poszczególnych dań.
Do cech wysokiej jakości urządzeń gazowych zalicza się także:
– wbudowany system aromatyzerów – są to elementy zlokalizowane pod rusztem, pozwalające na równomierne rozgrzewanie sprzętu i ograniczające powstawanie szkodliwej sadzy
– palnik z co najmniej dwoma rzędami otworów
– pokrętło regulacji mocy o sporej powierzchni i z funkcją podświetlenia
– specjalny system zbierania tłuszczu i soków
– długa gwarancja
– dodatkowe wyposażenie – chodzi np. o półeczki boczne, uchwyty, rożen czy termometr
Dodajmy, że w ostatnich latach ogromnym powodzeniem cieszą się grille gazowe broil king, ponieważ są wyjątkowo funkcjonalne, a przy tym dostępne za niewygórowaną cenę.