Spożywanie sezamu – dlaczego warto to robić?

Spożywanie sezamu – dlaczego warto to robić?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Sezam jest często uważany za „króla” nasion, i nie bez powodu. Sezam uprawiany jest od tysięcy lat i do dziś stanowi ważną roślinę uprawną. Wykorzystywany jest ze względu na swój olej, który znajduje zastosowanie w kuchni, kosmetyce i przemyśle farmaceutycznym.

Nasiona sezamu są źródłem aminokwasów, które są ważnymi składnikami białek. Aminokwasy pomagają tworzyć niektóre z białek organizmu, które są niezbędne do wzrostu i naprawy tkanek. Pomagają one również organizmowi w produkcji przeciwciał.

Nasiona zawierają mnóstwo minerałów też, w tym manganu, miedzi, magnezu, żelaza i cynku. Te składniki odżywcze odgrywają rolę we wspieraniu wielu istotnych funkcji organizmu, w tym:

Funkcja poznawcza 

Cynk pomaga zachować zdrowie mózgu poprzez wspieranie funkcji poznawczych i pamięci. Magnez pomaga zapewnić optymalny poziom poprzez pomoc w regulacji impulsów nerwowych i rozluźnienia mięśni.

Zdrowie serca 

Magnez odgrywa rolę w pomaganiu w utrzymaniu prawidłowego poziomu ciśnienia krwi, jak również zdrowego funkcjonowania serca. Miedź również pomaga utrzymać zdrowe serce poprzez wspieranie funkcji sercowo-naczyniowych, podczas gdy mangan współpracuje z miedzią, aby pomóc utrzymać zdrowy poziom cholesterolu.

Układ odpornościowy 

Ziarna sezamu zawierają mnóstwo witamin A i E, które pomagają wspierać układ odpornościowy, pomagając mu zwalczać infekcje skuteczniej niż gdybyś nie spożywał żadnych pokarmów zawierających te dwie witaminy w ogóle!

Jeśli lubisz zdrowe przekąski, to chałwa na pewno przypadnie Ci do gustu.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*