Od kilku już lat w naszym kraju dużą popularnością cieszy się wynajem przyczep gastronomicznych. Trend ten przypłynął do nas bezpośrednio ze Stanów Zjednoczonych, gdzie tego typu konstrukcje są obecne na ulicach miast od wielu dekad. Pełnią one przede wszystkim rolę food trucków, czyli pojazdów dostosowanych do sprzedaży różnorodnych posiłków. Z artykułu dowiemy się, jakie są kluczowe zalety wynajmu takiej przyczepy.
Podstawowym powodem, dla którego warto wynająć food trucka jest możliwość szybkiego i bezproblemowego otwarcia własnego biznesu. Taka maszyna jest już bowiem w pełni przystosowana do przygotowywania i serwowania dań, w związku z czym wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie produkty żywnościowe, zdobyć stosowne uprawnienia i można ruszać w miasto. Pamiętajmy również o tym, że ze względu na mobilność przyczepy w razie potrzeby można bez problemu zmienić miejsce prowadzonej sprzedaży, co nie jest realne w przypadku lokalu stacjonarnego. Poza tym nie bez znaczenia pozostaje fakt, że jesteśmy zwolnieni z konieczności ewidencjonowania przychodów na kasie fiskalnej, co znacznie ułatwia prowadzenie działalności i ogranicza formalności.