Działalność rolnicza ma wiele odsłon, ale niezależnie od kierunku działania wymaga specjalistycznej wiedzy oraz wysiłku fizycznego. Jedną z odsłon rolnictwa jest produkcja pieczarek. Co roku w Polsce podejmuje się jej wiele osób. Warto wiedzieć jednak, jak zacząć, a przede wszystkim jakie wyposażenie jest konieczne, by w pieczarkarni wyhodować pierwsze grzyby. Oto krótki poradnik dla osób zastanawiających się nad rozpoczęciem tego typu działalności.
Żeby na hali produkcyjnej pojawiły się pierwsze grzyby, na początku trzeba zainwestować w obiekty gospodarcze, w których powstanie pieczarkarnia. Jedną z możliwości ich pozyskania jest odkupienie z drugiej ręki (po poprzednim właścicielu) lub skorzystanie z konstrukcji stalowych w Bydgoszczy, gdzie firma wykona i zamontuje zamówione obiekty gospodarcze. Jakie? Każda pieczarkarnia złożona jest z komory uprawowej (lub kilku), w której panują odpowiednie warunki do uprawy. Nowoczesne urządzenia pozwalają tworzyć właściwy dla grzybni mikroklimat oraz przeciwdziałać rozwojowi chorób i namnażania się owadów.
W przypadku, gdy takich komór jest więcej, powstają również korytarze komunikacyjne, które łączą ze sobą kolejne pomieszczenia uprawowe. Kolejnym obiektem jest chłodnia, w której magazynuje się pieczarki oraz znajdująca się w jej pobliżu pakownia. W przypadku większych firm powstają również magazyny z wydzieloną strefą załadunku oraz garażowania maszyn. Osobny budynek można przeznaczyć na pomieszczenia socjalne i biurowe.