Trendy i życie

Jak atrakcyjnie wyeksponować przygotowane przez nas ciasto?

Podczas przygotowania imprezy w domu każdy chce wypaść jak najlepiej. Gospodarza stara się, aby wszystko było przygotowane na czas i niczego nie zabrakło. Jednak największym problem często jest estetyka, która niedopracowana psuje cały efekt włożonej pracy.

Poniżej można znaleźć kilka ciekawych pomysłów na to, jak przygotować stół przed przybyciem gości.

Efektowny stół

Podstawę stanowi nakrycie stołu. Warto przykryć blat obrusem lub serwetą. Następnie można rozłożyć talerze i sztućce. Nie należy przesadzać z ilością. Szczególnie jeśli ma być to impreza w gronie najbliższych. Jeżeli czegoś zabraknie podczas zabawy albo zajdzie potrzeba wymiany, to można coś donieść z kuchni. Przepełniony stół pustymi naczyniami nie wygląda dobrze.

Na początku pewnie zostanie podane ciasto. Lepiej nie układać go na zwykłym talerzu, bardziej sprawdzi się patera. Nada ona bardziej uroczystego charakteru imprezie.

Wszystkie słone przekąski i sałatki należy umieścić w szklanych, niewielkich miskach.

Wszelkie naczynia z jedzeniem powinny być ustawione w miarę równomiernie. Patera z ciastem niech stanie na środku stołu. Miski z chipsami i sałatkami muszą być łatwo dostępne dla każdego.

Nie można również zapomnieć o napojach, szczególnie jeśli na imprezie pojawi się alkohol, który lepiej będzie prezentował się w karafce niż kupnej butelce. Natomiast zimne napoje warto przelać do przezroczystych dzbanków.

Zostaw komentarz

Pola wymagane zostały oznaczone gwiazdką*

szesnaście − 5 =