Dobrze zbilansowana dieta dziecka to podstawa jego samopoczucia oraz odporności na wszelkiego rodzaju wirusy oraz bakterie, z którymi spotyka się na co dzień w żłobku, przedszkolu oraz w szkole. Aby skutecznie wspomóc jego organizm, warto wprowadzić do codziennego żywienia rozmaite, zdrowe produkty, które wspomogą ciało w walce z potencjalnymi zagrożeniami oraz zapewnią mu prawidłowy rozwój. Jakie to produkty?
Podstawą są oczywiście różnego rodzaju świeże warzywa oraz owoce, którymi z powodzeniem można zastąpić szkolne słone lub słodkie przekąski. W okresie jesienno-zimowym warto podsuwać maluchom pomarańcze, jabłka oraz banany, nie tylko w postaci świeżej, ale także musów owocowych lub kompotów, jak np. https://hultaj.co/. Kompot to wciąż niedoceniony zamiennik dla wszelkiego rodzaju wód smakowych oraz soków, który doskonale sprawdza się nie tylko jako dodatek do niedzielnego obiadu, ale również jako napój do szkoły lub przedszkola. Odpowiednio przygotowany, bez dodatku cukru, stanowi świetne źródło popularnych witamin i składników mineralnych, niezbędnych do budowania prawidłowego systemu odpornościowego u rozwijającego się dziecka.