Wino czerwone to jednej z najczęściej pojawiających się z napojów na gościnnym stole. Jeo wyjątkowość sprawia, że należy obchodzić się z nim w sposób szczególny, także w trakcie jego serwowania. W zależności od szczepu, sposobu starzenia i maceracji stosuje się różne zabiegi zanim trafi ono do kieliszka.
Wino powinno mieć odpowiednią temperaturę. W przypadku czerwonego musi wynosić ona ok. 17°C. Białe musi być bardziej schłodzone, pożądana wartość waha się pomiędzy 10-12°C. Nie bez znaczenia jest także sposób, w jaki potraktujemy butelkę po otwarciu. Szybkie nalanie do szkła świeżo otwartej butelki spowoduje, że trunek będzie smakował odpowiednio. Uniknąć tego można dzięki dekantacji, czyli przelania napoju do karafki. Dzięki temu wino napowietrzy się i ukaże swoje ukryte smaki.
Podczas otwierania butelki wina musującego, jakim jest szampan, w uroczystych okolicznościach, tzw. strzelanie korkiem jest źle widziane, dlatego należy zrobić do z wyczuciem, pewnie trzymając korek. Alkohole te potrzebują także odpowiedniego schłodzenia w granicach 6-8°C. Warto jest również zadbać o odpowiednie kieliszki, które mają niebagatelny wpływ na doznania smakowe. Wino czerwone lubi duże, pękate kieliszki, białe zaś lepiej serwować w mniejszych i smuklejszych, a musujące w strzelistych fletach. Różowe z kolei ze względu na swój niezwykły, delikatny charakter powinny być serwowane w średniej wielkości, zwężającym się ku górze kieliszku. Przykładową ofertę takich win można znaleźć pod adresem https://www.profilwino.pl/pl/c/Rozowe/64.