Własna firma stanowi nie tylko wyzwanie logistyczne, ale przede wszystkim obowiązek posiadania odpowiedniego zaplecza architektonicznego. Wymaga nie tylko odpowiedniej przestrzeni do pracy, ale również pomieszczeń służących spełnieniu podstawowych potrzeb pracowników. Według prawa, każda osoba zatrudniona ma prawo do przerwy. W miejscu pracy musi znaleźć się toaleta i miejsce do odpoczynku. Ważne, aby firma zainwestowała trochę przestrzeni i wygospodarowała miejsce na pomieszczenie socjalne. Co zatem powinno się w nim znaleźć?
Każdy pracownik powinien mieć możliwość przerwy podczas pracy. W tym celu ważne jest, aby pomieszczenie socjalne spełniało podstawową funkcję wypoczynkową. Powinny znaleźć się w nim miejsca do siedzenia. Może być to kanapa, ale równie dobrze sprawdzą się tutaj wygodne krzesła i stół (obecność stolika jest bardzo ważna, gdyż ułatwia pracownikom zjedzenie śniadania).
W pomieszczeniu socjalnym pracownicy spożywają posiłki. Pracodawca powinien więc zatroszczyć się, aby znalazł się tam także dystrybutor z wodą gazowaną lub inne źródło wody pitnej. Pracownicy powinni mieć ponadto możliwość spożycia ciepłych napojów. Sprawdzi się tutaj czajnik i komplet kubków.
Ważnym wyposażeniem jest również lodówka. Można w niej przechowywać posiłki bądź mleko do kawy. Pracownicy nie pogardzą również możliwością skorzystania z mikrofali i odgrzania przynoszonych do pracy potraw. W pomieszczeniu socjalnym powinien znaleźć się również zlew do umycia brudnych sztućców i talerzy.