W ciągu ostatnich kilku lat dużą popularnością cieszą się ruchome punkty gastronomiczne, które nazywamy food truckami. Organizowane są nawet specjalne festiwale, na których możemy spotkać szereg takich mobilnych restauracji. Poza tym znajdują się one w wielu miejscach na mapach miast. Ich uruchomienie nie wymaga aż takich nakładów finansowych, co w przypadku stacjonarnych restauracji, w których na pełne wyposażenie gastronomii składa się wiele kosztów: koszty zastawy kuchennej, koszty związane z wyposażeniem sali dla gości czy wysokie czynsze. W przypadku food trucków nakłady te możemy znacznie ograniczyć.
Popularność kuchni food truck’owej może wynikać z kilku powodów. Po pierwsze takie punkty często znajdują się w miejscach uczęszczanych przez przechodniów: nieopodal dworców, blisko popularnych zabytków czy głównych placów miast. Osoby, które z nich korzystają, nie zawsze mają odpowiednio dużo czasu, aby móc zamówić bardziej złożony posiłek. Sprawia to, że czas oczekiwania na jedzenie jest jednym z głównych elementów, które decydują o popularności takich punktów z jedzeniem.
Do jednych z najczęściej spotykanych urządzeń w gastronomii food truck’owej, zaliczyć można frytkownice, dzięki którym szybko i łatwo upieczemy pokrojone ziemniaki. Większości z nas frytki towarzyszą od najmłodszych lat. Ich mała porcja jest doskonałym rozwiązaniem w sytuacji, gdy na pełnowartościowy posiłek musimy poczekać nieco dłużej. Dobrym rozwiązaniem są także inne sprzęty, dzięki którym podgrzejemy przygotowywane kanapki czy zapiekanki. Poza tym przyda nam się trochę przestrzeni do komponowania sałatek ze świeżych warzyw, a także mała lodówka do schładzania soków. Często klienci mobilnych restauracji pragną napić się zimnego napoju. Warto wtedy użyć kruszarek do lodu. Wyposażenie swojego food truck’a w tych kilka niezbędnych sprzętów na pewno pozwoli na sprawne funkcjonowanie biznesu i wpłynie na zadowolenie klientów.