Ogród i dom

Czy palenie w piecu węglem to dobry pomysł?

Opał to wciąż popularne źródło ogrzewania gospodarstw domowych. Najczęściej używa się drewna oraz węgla. Ten drugi rodzaj występuje pod wieloma postaciami – może być to drobny ekogroszek lub grubszy orzech. Najważniejsze jest to, aby materiał opałowy posiadał wysoką kaloryczność, aby ogrzewaniem nim było wydajne oraz opłacalne. Wysokiej jakości węgiel nie powinien się spiekać, a także musi dobrze się spalać i pozostawiać mało popiołu. Warto wybierać opał, który ma niską zawartość wody oraz pochodzi ze sprawdzonych źródeł.

Jaki węgiel wybrać do swojego pieca?

Nie każdy rodzaj węgla pasuje do każdego pieca. W nowoczesnych piecach z podajnikiem spala się ekogroszek. Pozwala to znacznie obniżyć koszty ogrzewania, ale też ekogroszek charakteryzuje się niskim poziomem emisji. W piecach zasypowych głównym źródłem opału jest drewno lub węgiel Tczew to miasto, w którym działa niejeden skład opału. Można nabyć tam węgiel typu orzech, kostka, ale też koks. Dobrej jakości opał jest wysoce energetyczny, a to przekłada się na wydajność podczas ogrzewania gospodarstwa domowego. Jakość węgla wpływa też na piec i jego funkcjonowanie. Mała ilość popiołu, która powstaje podczas spalania, powoduje, że kocioł można łatwiej i sprawniej wyczyścić.

Zostaw komentarz

Pola wymagane zostały oznaczone gwiazdką*

siedemnaście + jeden =