Dania orientalne są znane ze swojego pełnego i intensywnego smaku. Aromatyczne i dobrze przyprawione dania to cechy, które oferuje kuchnia indyjska. W kuchni tej liczy się przede wszystkim dobry i wyrazisty smak. Co zrobić, aby również we własnym domu móc przenieść się do świata indyjskich smaków?
Przede wszystkim potrzebne będzie odpowiednia narzędzie. Jest ono niezbędne, aby wydobyć pełnię smaku z produktów, które będą przyrządzane. Będzie to patelnia wok, bez której żadna potrawa kuchni orientalnej się nie obędzie. Tradycyjny wok jest zrobiony ze stali węglowej. Zastosowanie tego typu materiału pozwala na dobre rozprowadzenie ciepła na powierzchni całej patelni. Zapewni to odpowiednią temperaturę smażenia, co pozwoli na wydobycie smaku i aromatu z przyrządzanej na nim potrawy. Dodatkowo warto pamiętać o odpowiedniej ochronie patelni wok. Zawsze po umyciu należy wytrzeć ją do sucha. W przypadku dłuższej przerwy w gotowaniu – należy zabezpieczyć, ją nasączając lekko ręcznik papierowy olejem, a następnie dokładnie rozprowadzić cienką warstwę na całej powierzchni woka. Taki zabieg wykonywany regularnie pozwoli na długie lata bezproblemowego użytkowania.
Najpopularniejsze dania, które można zrobić na woku to indyjskie curry, kurczak z ryżem po indyjsku czy też kurczak karahi. Nie tylko typowe dania indyjskie będą dobrze smakowały na woku. Nawet przyrządzenie zwykłych mrożonych warzyw na woku, dzięki wydobyciu lepszej głębi smaków będzie czymś wyjątkowym.
Patelnia wok to narzędzie kuchenne niezbędne w każdym gospodarstwie domowym, w którym domownicy chcą poczuć prawdziwe smaki Azji.