Opakowanie żywności jest ważnym elementem łańcucha dostaw żywności. Zapewnia ochronę żywności i jej składników podczas przechowywania, transportu i ekspozycji. Prawidłowo zamknięte opakowania żywności, jak np. za sprawą https://www.techno.com.pl/maszyny/zgrzewarki/impulsowe/ są niezbędne dla bezpieczeństwa i jakości produktu.
Głównym celem opakowania jest zapewnienie bariery pomiędzy produktem a jego otoczeniem, aby pozostał on świeży i nie został zanieczyszczony brudem lub wodą. Chroni ono również przed uszkodzeniami fizycznymi, które mogą wystąpić podczas przenoszenia, w tym upuszczeniem i uderzeniem przez spadające przedmioty.
a) Uszczelnienie opakowania wokół wszystkich czterech stron, góry i dołu.
b) Uszczelnienie wszelkich otworów w opakowaniu przed napełnieniem, aby zapobiec zanieczyszczeniu ze źródeł zewnętrznych.
c) Uszczelnienie za pomocą ciepła lub klejów, takich jak taśmy samoprzylepne, klej w sztyfcie lub pistolety do klejenia na gorąco (w zależności od użytego materiału).
Opakowania żywności powinny być szczelnie zamknięte, aby zapobiec zanieczyszczeniu. Żywność uważa się za zanieczyszczoną, gdy została wystawiona na działanie obcych substancji, takich jak brud, owady i gryzonie, lub gdy jej składniki odżywcze zostały uszkodzone.
Zanieczyszczenie może nastąpić na kilka sposobów:
1) Owady i gryzonie mogą zanieczyszczać żywność, żerując bezpośrednio na niej. Ślina tych zwierząt zawiera enzymy, które mogą spowodować bardzo szybkie jełczenie żywności.
2) Brud również może zanieczyszczać żywność. Brud zawiera bakterie, które po spożyciu mogą wywołać chorobę.
3) Substancje chemiczne stosowane w zakładach produkcyjnych mogą zanieczyszczać żywność podczas transportu lub przechowywania. Na przykład, niektóre substancje chemiczne mogą reagować z pewną żywnością, wytwarzając trujące związki zwane mykotoksynami.