Uroczysta kolacja to idealna okazja, żeby odpowiednio przygotować stół. Dzięki temu podkreślimy wagę wydarzenia. Szykując wszystkie dodatki, musimy w pierwszej kolejności dobrze przemyśleć całość oraz zadbać o spójny wygląd wszystkich elementów.
Aby kolacja lub wykwintny obiad się udały, warto przygotować wcześniej zestaw talerzy, sztućców oraz serwetek. Dzięki temu unikniemy stresu oraz niepotrzebnego chaosu. Stół należy nakryć pamiętając o właściwym położeniu sztućców. Bardzo dobrze sprawdzą się sztućce gerlach horizon lub pięknie prezentujące się sztućce gerlach barok. Jest to idealny wybór na ważne wydarzenia. Kluczowa jest również kolejność dań. Od przystawek, po zupy, danie główne aż do deseru. Kolejność podawania dań wpływa na sposób ułożenia zastawy.
Pamiętajmy o tym, że widelec musi znajdować się zawsze po lewej, a nóż po prawej stronie. Łyżka do zupy powinna znaleźć się przy nożu, a miseczka małej łyżeczki powinna być skierowana w lewo. Ząbki małego widelczyka należy umieścić w prawym kierunku. Jeśli na stole ma pojawić się talerzyk na pieczywo, trzeba zadbać o to, żeby znalazł się obok widelca. Umieśćmy na nim również nóż do masła, a trzonek skierujmy do krawędzi stołu.
Jeżeli zapraszamy więcej niż kilkoro gości, powinniśmy zadbać o to, aby przyprawy były rozmieszczone w dwóch krańcach stołu. Dzięki temu unikniemy chaosu. Jeśli chodzi o kieliszki pamiętajmy, że najlepiej do białego wina pasują smukłe oraz mniejsze, a do czerwonego bardziej pękate i większe.