Jeśli chcemy cieszyć się wysokiej jakości kawą, oprócz doboru odpowiedniego urządzenia musimy dopasować do niego także odpowiednią kawę. O ile zadanie mogłoby się wydawać banalnie proste, to wcale takie nie jest. W zależności od rodzaju ekspresu i tego, w jaki sposób parzy on kawę, będziemy bowiem stosować kompletnie inne ziarna. Nie chodzi tutaj tylko o producenta czy cenę, ale przede wszystkim o stopień wypalenia ziaren, ich pochodzenie, jakość oraz grubość zmielenia. Jak zatem wybrać dobrze?
W zależności od tego, jaki ekspres do posiadamy i jaką kawę lubimy najbardziej, musimy dobrać odpowiednie ziarna. Sprawa jest najprostsza w przypadku urządzeń na kapsułki. Producenci oferują bowiem szeroką gamę produktów dedykowanych dla konkretnych modeli ekspresów. Jedyne czym musimy się martwić, to tym jaka kawa będzie smakować nam najbardziej. Nie musimy także przejmować się szczególnie jakością. W kapsułkach marki Tchibo, czy innych renomowanych producentów, raczej nie znajdziemy ziaren wątpliwej jakości.
Wybór komplikuje się znacznie w przypadku ekspresów przelewowych i ciśnieniowych. Podstawowa zasada mówi, że w metodach przelewowych używamy ziaren delikatnych, nie wypalonych zbyt mocno, w ciśnieniowych natomiast stosujemy te przeznaczone do przygotowania espresso (wypalone znacznie ciemniej, o intensywniejszym kawowym aromacie). Jeśli używamy ekspresów prostych, niezintegrowanych z młynkiem, musimy także zwrócić uwagę na grubość zmielenia kawy. Zmielona zbyt drobno może skończyć się przeparzonym, cierpkim i nieprzyjemnym naparem. Zmielona zbyt grubo będzie skutkować natomiast filiżanką wodnistej kawy bez wyrazu.