Moto & Tech

Rodzaje węgla do palenia w piecach

Piec węglowy to znakomity sposób na tanie i niezwykle wydajne ogrzewanie domu jednorodzinnego. W tym przypadku opłacalność zależy jednak w dużym stopniu nie tylko od pieca, ale przede wszystkim od rodzaju użytkowanego węgla. W sklepach znajdziemy bowiem kilka jego odmian – m.in. koks, kostkę, ekogroszek oraz orzech. Wymienione produkty posiadają w swojej ofercie niemal wszystkie składy węgla. W niniejszym artykule zostaną one pokrótce opisane.

Różnorodność wyboru to duże udogodnienie dla klientów

Pierwszym z popularnych materiałów opałowych jest koks, uzyskiwany zawsze w procesie przemysłowego wygrzewania węgla kamiennego. Dzięki temu posiada dużą kaloryczność, jest wydajny i niemal całkowicie pozbawiony szkodliwych substancji, takich jak siarka czy gazy. Jego wadą jest jednak wysoka cena w stosunku do konkurencyjnych paliw. Alternatywą jest tzw. kostka, odznaczająca się ponadprzeciętną kalorycznością – na poziomie około 27-29 MJ/kg. Jej dużą zaletą jest ponadto uniwersalność, może być bowiem spalana w wielu różnorodnych piecach.

Kolejnym często wybieranym przez klientów rodzajem węgla jest orzech, który za sprawą granulacji zalicza się do kategorii węgli grubszych. Jest on nieco mniej kaloryczny od dwóch poprzednich produktów (ok. 25-25 MJ/kg) i spala się trochę szybciej, ale jednocześnie dostępny jest w dużo niższej cenie np. w sklepie SAM BUD ROL.

W ostatnich latach sporym powodzeniem cieszy się również ekogroszek, spalany w wygodnych piecach z podajnikiem. Posiada niewielkie rozmiary (od 5 do 25 mm), a jego ogromną zaletą jest konkurencyjna cena (między 500 a 900 zł za tonę) i wysoka kaloryczność. W porównaniu z pozostałymi odmianami węgla, jest on również znacznie bardziej ekologiczny, ponieważ charakteryzuje się minimalną zawartością siarki i popiołu.

Zostaw komentarz

Pola wymagane zostały oznaczone gwiazdką*

20 − dziesięć =