Przyszła jesień, a z nią pojawiły się jej stali towarzysze czyli katar i kaszel. Co roku masz problem z przeziębieniami? Może czas pomyśleć, aby zamiast leczyć to zapobiegać? By nie chorować jesienią, odporność trzeba budować cały rok. Jak to zrobić? Mamy tu kilka propozycji.
Może nam nie uwierzycie ale na naszą odporność duży wpływ ma sen. Jeżeli jesteśmy wyspani i wypoczęci, nasz organizm rzadziej łapie wirusy, które doprowadzają do rozwoju choroby. Całą wiosną i przez całe lato mamy dostęp do świeżych owoców sezonowych, które są bombami witaminowymi. Powinniśmy jeść jak najwięcej truskawek, malin, porzeczek. Mają one w sobie dużo witaminy C, która jest istotna w budowaniu odporności.
Zacznijcie jeść warzywa zielone takie jak szpinak, sałata, jarmuż. Są one bogate w magnez, nie tylko korzystnie wpływa na naszą odporność ale także uspokaja nerwy i poprawia koncentrację. Magnez można także brać w tabletkach, takich jak magnez w tabletkach dostępny na https://swansonshop.pl/mineraly/magnez.
Jeżeli nie jesteście zwolennikami diety bogatej w warzywa i owoce to zainwestujcie w dobrej jakości suplementy witaminowe. Trzeba je brać przez cały rok a nie tylko jesienią. Wtedy będą miały one małą skuteczność. Inną metodą nabycia odporności jest picie tranu. Specyfik mało smaczny, ale na pewno bardzo skuteczny. Polecany szczególnie dzieciom, gdyż dobrze wpływa na pracę mózgu.
Gdy jest już początek jesieni, to aby się rozgrzać, pijcie herbatę z sokiem malinowym lub imbirem. Oba te dodatki do herbaty nie tylko poprawią jej smak ale również pomogą Wam w walce z początkami choroby. Starą metodą wzmocnienia odporności, stosowaną przez nasze babcie, jest picie herbaty z lipy. Działa ona napotnie i dzięki niej bardzo szybko się rozgrzejecie.