Zdrowe ciało

Dlaczego warto spożywać oleje tłoczone na zimno?

Wielu z nas ma już większą świadomość o tym, jak duże znaczenie dla naszego zdrowia ma zbilansowana dieta. Sprawia to, że coraz chętniej zwracamy uwagę na to, co jemy i chętnie sięgamy po nieprzetworzoną żywność. Jednym ze sposobów na utrzymanie dobrego samopoczucia jest spożywanie olejów tłoczonych na zimno, czyli tych, które nie zostają poddane rafinacji fizycznej ani chemicznej. Dzięki temu nie tracą swoich cennych właściwości. Przyjrzyjmy się, jakie korzyści płyną z ich spożycia i dlaczego powinny na stałe zagościć w naszym menu.

Dobroczynne składniki prosto z natury

Jedną z ogromnych zalet, którą ma olej tłoczony na zimno, jest zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, które powinny być dostarczane do organizmu, gdyż ten nie jest w stanie ich sam wytworzyć. Mają one duże znaczenie dla właściwego działania układu pokarmowego, oddechowego oraz nerek i narządów rozrodczych, są również pomocne w obniżaniu cholesterolu.

Oleje roślinne sprawdzą się we wszystkich rodzajach diet, a zwłaszcza w wegetariańskiej i wegańskiej. Z ostropestu, z wiesiołka, rzepakowy, czy olej lniany tłoczony na zimno doskonale sprawdzą się jako dodatek do sałatek. Charakterystyczny smak oleju z czarnuszki oraz konopnego świetnie będą pasowały do surówek z zielonych warzyw czy sałatek z jogurtem lub białym serem. Należy pamiętać, że oleje tłoczone na zimno nie nadają się do tego, by na nich smażyć, gdyż zawierają składniki, które mogą się palić podczas tego procesu.

Zostaw komentarz

Pola wymagane zostały oznaczone gwiazdką*

trzy × pięć =