Zdrowe ciało

Jak przechowywać mięso?

Przechowywanie żywności to temat rzeka, ponieważ wszystko zależy od jej rodzaju oraz warunków zewnętrznych. Niesamowicie wrażliwe jednak jest mięso, które niezależnie od temperatury panującej na dworze, psuje się błyskawicznie, a jedzenie takiej wołowiny, wieprzowiny, czy drobiu, może doprowadzić do bardzo przykrych konsekwencji. Chcąc uniknąć kłopotów żołądkowych lub nawet wizyty w szpitalu, powinniśmy pamiętać przede wszystkim, by nie kupować nadmiaru mięsa. Nabywajmy jedynie tyle, ile zjemy na bieżąco. Co jednak zrobić, gdy źle zaplanowaliśmy spożycie?

Najważniejsze zasady dotyczące przechowywania mięsa

W warunkach domowych łatwo jest przewidzieć nasze tygodniowe zapotrzebowanie, jest to jednak niemożliwe w gastronomii. Czy w domu, czy w restauracji musimy zawsze pamiętać, by mięso, które chowamy do lodówki, było starannie odseparowane od innych produktów. Najlepiej do tego celu użyć małych, czystych woreczków foliowych. Na stronie internetowej https://degafol.pl/ znajdziemy natomiast worki, które świetnie sprawdzą się w lokalach gastronomicznych. Możemy wyściełać nimi wnętrze skrzyń, jak również przykryć wrażliwy pokarm. Takie zabezpieczenie sprawi, że bakterie ze schabu, filetów lub polędwicy nie przedostaną się na warzywa, nabiał oraz owoce, a to z kolei sprawi, że wnętrze naszej lodówki będzie sterylnie czyste. Tak przechowywane mięso świeże w kawałku wytrzyma maksymalnie trzy dni, ale wersja mielona może być w chłodziarce jedynie przez parę godzin. Pamiętając o takich zasadach i dobrym planowaniu, będziemy mieli pewność, że już nigdy nie będziemy musieli wyrzucać nadpsutego mięsa.

Zostaw komentarz

Pola wymagane zostały oznaczone gwiazdką*

10 − trzy =