Kuchnia japońska to przede wszystkim świeżość i mnogość zdrowych produktów. Poza tradycyjnym sushi, które zawojowało już niemal cały świat, Japonia ma do zaoferowania wiele pysznych potraw. Każdy posiłek w Japonii składa się z aż pięciu różnych dań. Porcje są oczywiście niewielki i lekkostrawne, ale dzięki temu tamtejsze stoły potrafią naprawdę cieszyć oczy ilością postawionych na nich produktów.
Jak większość kuchni azjatyckich, także i japońska tradycja kulinarna skierowana jest przede wszystkim na zdrowie i harmonię. Królują tam ryby i owoce morza. Często spożywane są na surowe. Ale w końcu Japonia to wyspa i słynie z rybackich tradycji. Codzienne połowy sprawiają, że cały kraj może cieszyć się świeżymi darami morza. Dlatego warto skorzystać z rybnych, niezwykle aromatycznych bulionów, które sprawdzą się i w naszej kuchni. Można je znaleźć chociażby na wymienionej stronie https://www.kuchnieorientu.pl/kuchniajaponska/.
Jak wprowadzić odrobinę orientu do własnej kuchni? Potrawy kuchni japońskiej nie muszą być skomplikowane w przygotowaniu. Wystarczy zaopatrzyć się w makaron gryczany soba, który jest niezwykle szybki w gotowaniu i wzbogacić o świeżo blanszowane warzywa, owoce morza i aromatyczne przyprawy. Do pracy przygotować można też sobie tradycyjne bento, czyli ryż z warzywami i mięsem lub rybą. Takie danie nie brzmi orientalnie, prawda? Żeby wydobyć jego japońską duszę, należy tylko użyć charakterystycznych dla tamtego rejonu przypraw np. sosu sojowego. Nieco bardziej zaawansowani kucharze mogą spróbować usmażyć tempurę.