Moto & Tech

Piece używane w piekarnictwie

Branża piekarnicza jest bardzo ważna z punktu widzenia nas wszystkich. To dzięki pracy piekarzy i cukierników możemy na co dzień żywić się pysznymi wypiekami, a głównie chlebem stanowiącym podstawę diety. Nie byłoby to możliwe gdyby nie specjalne wyposażenie, dzięki któremu może on powstawać. Chodzi oczywiście o piece piekarnicze, które spotkać można pod różnymi postaciami. Różnią się one bowiem ze względu na trzon, typ wykorzystywanego paliwa czy też powierzchnię wypiekową. Od konstrukcji zależeć będzie przede wszystkim zdolność do szybkiego wypiekania. 

Piece stosowane przez piekarzy – jakie można wyróżnić?

Skupiając się na trzonie, możemy wyróżnić piece wsadowe, które dzielą się na modele z trzonem ruchomym i trzonem nieruchomym, a także piece obrotowe i nieobrotowe wózkowe w ogóle nie posiadające trzonu. Jeśli chodzi natomiast o typ paliwa, to możliwości jest tutaj całkiem dużo, bo piec może być ogrzewany gazem, olejem, węglem, drzewem, peletem oraz prądem elektrycznym, z czym spotkamy się obecnie najczęściej.

Przechodząc do powierzchni wypiekowej, trzeba zaznaczyć, że może ona różnić się w zależności od konkretnych potrzeb, ale z reguły spotkamy się z piecami o powierzchni do 10m2. W większych piekarniach zaopatrujących wiele sklepów mogą pojawić się piece do nawet 18m2. Jak widać takie maszyny mogą być zupełnie różne, ale co najważniejsze, zawsze powinny dobrze spełniać swoją rolę. Dlatego w razie potrzeby ich zakupu, najlepiej jest przejrzeć oferty od sprawdzonych producentów, takich jak https://ibis.net.pl/, którzy z pewnością zagwarantują ich należytą pracę.

Zostaw komentarz

Pola wymagane zostały oznaczone gwiazdką*

trzy + dziesięć =