Trendy i życie

Skąd pozyskiwać grzyby w sezonie zimowym?

Pyszne, aromatyczne grzyby mogą poprawić i wzbogacić smak niejednej potrawy. Niestety sezon na te wspaniałe dary lasu jest krótki, a na dodatek nie we wszystkich regionach Polski można liczyć na obfite zbiory. Poza tym, nie każdy lubi wielogodzinne spacery po lesie w poszukiwaniu borowików, czy też kurek. Jeśli w takiej sytuacji nie mamy babci, która robi przetwory lub dziadka uwielbiającego grzybobrania, musimy liczyć na ofertę sklepów spożywczych.

Mrożonki, susz i słoiki, czyli zestaw ratunkowy na długą zimę

Nie musimy całej jesieni spędzić w lesie, by móc delektować się wspaniałym smakiem jego darów. Wystarczy, że poszukamy dobrych jakościowo przetworów grzybowych. Czarne łepki, maślaki, koźlarze i gąski znajdziemy przede wszystkim w wersji suszonej lub marynowanej. Postarajmy się jednak wybierać produkty wysokiej klasy, ponieważ w takiej postaci ciężko stwierdzić, czy trafiliśmy na uczciwego producenta pakującego do suszarni tylko zdrowe okazy.

Wyschnięte na wiór grzybki zatrzymują swój zapach oraz smak, więc namaczając je odpowiednio wcześniej w wodzie, będziemy mogli przygotować wspaniały sos, albo zupę. Marynowane kapelusze lepiej zjadać jako dodatek do dań. Nie zapominajmy jednak, że do dyspozycji mamy jeszcze mrożone prawdziwki, podgrzybki oraz lejkowce. Świetnie zdadzą one egzamin we wszelkiego rodzaju makaronach i risottach. Nie chcąc ryzykować zatruciem, wejdźmy na tę stronę internetową  https://danex.pl/. To zaufany dostawca grzybów różnego rodzaju, który zapewni nam zapas świeżych, ale także przetworzonych darów natury.

Zostaw komentarz

Pola wymagane zostały oznaczone gwiazdką*

dwadzieścia − osiem =