Optymalna, zbilansowana, czyli zrównoważona dieta to taka, która dostarcza organizmowi właściwej ilości składników odżywczych, niezbędnych do zaspokojenia potrzeb żywieniowych. Powinna uwzględniać dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, które związane jest między innymi z aktywnością fizyczną czy prowadzonym stylem życia. W ułożeniu diety pomocna jest piramida zdrowego żywienia albo profesjonalne wsparcie dietetyka, którego ofertę znajdziemy np. na stronie: http://imedica.com.pl/dietetyka/. Czym zatem kierować się przy układaniu jadłospisu dla osoby zdrowej? Jakie kryteria wziąć pod uwagę? Jest kilka takich podstawowych zasad.
Zbilansowana dieta składa się z 3 do 5 posiłków, które należy komponować uwzględniając podstawowe zasady. Pierwszą jest to, że 50-60 proc. energii powinno pochodzić z węglowodanów, ale zaledwie 10 proc. z cukrów prostych. Natomiast od 20 do 30 proc. energii należy czerpać z tłuszczów. Normy ich spożycia są uzależnione od zapotrzebowania energetycznego organizmu danego człowieka, które wynikają między innymi z następujących czynników: wieku, rodzaju aktywności fizycznej, płci czy stanu fizjologicznego (ciąża, choroba). Zgodnie z obowiązującymi zaleceniami ekspertów tłuszcz powinien dostarczać minimalnie 15-20 proc energii z diety, maksymalnie natomiast od 30 do 35 proc. Ostatnim elementem jest białko (zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego), które powinno stanowić 10-15 proc. energii. Ważne aby pamiętać, że w każdym posiłku powinny się znaleźć warzywa i owoce, czyli źródło witamin.