Gluten jest białkiem występującym w ziarnach pszenicy, jęczmienia i żyta. Osoby z celiakią lub wrażliwością na gluten muszą całkowicie unikać tych zbóż. Żywność bezglutenowa jest wykonana z naturalnie bezglutenowych składników. Niektóre firmy wykorzystują również skrobię lub mąkę pszenną do produkcji swoich wyrobów. Jeśli stosujesz dietę bezglutenową, szukaj słów „gluten free” na etykietach żywności.
Oto kilka najczęstszych bezglutenowych zamienników:
Na rynku są dziesiątki marek makaronów bezglutenowych, w tym odmian pełnoziarnistych. Możesz wybierać pomiędzy makaronem spaghetti, macaroni i lasagna. Jeśli nie jesteś pewien, który z nich kupić, zdecyduj się na tradycyjny kształt, taki jak penne lub rigatoni. Sprawdzają się one w większości przepisów i pomogą Ci uniknąć zamieszania podczas przygotowywania dania.
To zdrowe ziarno ma wysoką zawartość białka i żelaza. Jest również bezglutenowe, więc może być używane jako alternatywa dla ryżu lub kuskusu w wielu przepisach.
Ta mąka jest wykonana z mielonego brązowego ryżu i ma orzechowy smak. Może być używana jako zamiennik mąki pszennej w przepisach na pieczenie.
Skrobia ziemniaczana jest wykonana z suszonych ziemniaków i ma bardzo niską zawartość węglowodanów (1g/100g). Może być stosowana jako alternatywny środek zagęszczający w sosach i marynatach, a także jako zamiennik mąki pszennej w przepisach na wypieki, w których wymagana jest lżejsza konsystencja (np. ciasteczka).
Tapioka pochodzi z korzenia manioku i jest bezglutenowa; zawiera jednak wysoki poziom skrobi, która może być potencjalnym alergenem. Mąka z tapioki jest zwykle stosowana w połączeniu z innymi mąkami bezglutenowymi w celu zapewnienia struktury i elastyczności. Ma neutralny smak i dobrze sprawdza się w zagęszczaniu sosów i ciast, ponieważ nie wchłania płynów tak jak mąka pszenna.